DSC_0678NAGRADNI IZLET UČENCEV V LJUBLJANO

V sredo, 9. 9. 2015, smo se nekateri učenci iz predmetne in razredne stopnje ter cel četrti razred odpravili na nagradni izlet v Ljubljano. To nagrado so dobili učenci 3. razreda v lanskem šolskem letu, ko smo sodelovali v Projektu Lahkotni svet, ki ga je organiziralo podjetje Talum.
Ob sedmih zjutraj smo krenili na pot iz Cirkovc do Ljubljane. Ko smo prispeli, smo najprej odšli do Hiše eksperimentov. V tej hiši potekajo najrazličnejši poskusi. Vendar eksperimentirali niso zaposleni, temveč smo pri tem sodelovali mi. Razdelili smo se v tri skupine in vsaka je odšla v svojo sobo. Po določenem času smo se menjali. V vsaki sobi je bilo polno poskusov. Vseh teh poskusov skupaj je v Hiši eksperimentov 50, vsak pa je bil po svoje zanimiv. Od tega, da ugotavljaš odzivnost svojih čutil, ogledala, v katerem vidiš polno sebi enakih, ležanje na žebljih, vožnjo avtomobila z občutkom vinjenosti, naredili smo lahko milne mehurčke, prebrali svoj horoskop, lovili smo ravnotežje na deski in še polno drugih poskusov. Zatem pa je sledila dogodivščina. Njena glavna tema so bili plini. Izvajali smo različne poskuse na to temo in se pogovarjali o plinih. Še posebno smo bili navdušeni nad poskus.
Ko smo zaključili obisk v Hiši eksperimentov, smo se sprehodili čez center Ljubljane in mnogih drugih znamenitosti naše prestolnice do slovenskega šolskega muzeja. Da bi se čim bolj primerno pripravili na približno enak pouk, kot je bil nekoč, smo si najprej prebrali nekaj navodil, kako se moramo obnašati, nato pa smo se oblekli tako, kot so to počeli v preteklosti. Zatem smo bili čisto pripravljeni na učno uro računstva iz časa naših babic in dedkov. V razred je prišla učiteljica. Za nas so veljala zelo stroga pravila. Roke smo imeli ves čas na hrbtu, ko smo hoteli kaj povedati, smo morali dvigniti roko, se najprej predstaviti nato pa v celem stavku odgovoriti na vprašanje. Če kdo pri pouku ni ubogal, je moral klečati na koruzi ali pa nesti lesenega osla na hrbtu domov. Mi smo imeli uro računstva, tako da smo se naučili uporabljati tudi računalo. Večina se nas je na koncu vseeno strinjala, da imamo raje takšno šolo, kot je sedaj, kot pa da bi imeli pouk tistega časa. Po učni uri smo odšli še na kratek ogled šole skozi zgodovino.
Za konec smo odšli še v McDonald’s in tako zaključili naš izlet.
Za nagrado, vso organizacijo, malico in prevoz pa se učenci OŠ Cirkovce najlepše zahvaljujemo podjetju Talum iz Kidričevega.

Katja Kolednik,
novinarski krožek