V sredo, 29. 1. 2020, smo učenci OŠ Cirkovce imeli dan, posvečen varnosti. V šolo smo prišli šele  ob 10.00 uri, se porazdelili po učilnicah, po dva razreda skupaj in pričakali predavateljice, ki so nam vsaka na svoj način predstavile in povzele teme, povezane z varnostjo.

Učenci 4. in 5. razreda so se seznanili s pomenom samoobrambe in nudenja prve pomoči, učenci 6. in 7. razreda pa tudi o spolni nedotakljivosti.

8. in 9. razred smo prvo uro preživeli v družbi dveh predavateljic, ena je bila paraplegik. Gospa na vozičku je z nami delila svojo zgodbo, ki jo je pripeljala do nesreče skoraj 20 let nazaj. Opisala nam je njen vsakdanjik na vozičku, slabosti in prednosti takšnega življenja in predvsem nas opozorila na dejavnike, ki so po navadi vzrok za tovrstne nesreče: alkohol, droge, elektronske naprave, previsoka hitrost,… Ob koncu predavanja sta nam predavateljici pripravili tudi progo s posebnimi očali. Na razpolago je bilo 5 očal in vsaka so predstavljala različni promile alkohola oz. kako ljudje vidijo z različnimi količinami alkohola v svojem telesu.  Učenci in učitelji so se preizkusil na tej progi in le redkim  je uspelo uspešno prehoditi progo.

V naslednji delavnici smo se srečali z različnimi vrstami zasvojenosti:  z drogo, alkoholom, elektronskimi napravami, igrami na srečo,…

Dandanes naj bi na svetu bilo že več kot 30 različnih zasvojenosti. Najbolj tipičnim trem, povezanim s hrano (bulimija, anoreksija in motnja hranjenja) sta se  pridružili še 2 dodatni zasvojenosti povezani s hrano in v naslednjih letih se še število morda zviša. Predstavljeni so nam bili tudi škodljivi učinki drog, alkohola in cigaret na  mladostnike in mlajše odrasle pod 21 letom.

V predzadnji delavnici je bila tema varni internet  in kako ga ustvarjati. Danes smo v moderni dobi,  kar pomeni, da ima večina  dostop do interneta in spletnih aplikacij kot so Instagram, Twitter, Facebook,… A kar uporabniki ne vedo, je dejstvo, da se na spletu dogaja tudi veliko zlorab in verbalnega nasilja. Seveda nas je velika večina že bila priča tega nasilja, nekateri kot žrtve, drugi v vlogi povzročitelja.

Včasih morda tudi ne ločimo heca, potegavščine od zlorabe ali spletnega nasilja,  kot žrtev ne upamo prositi za pomoč ali pa mislimo, da je ne rabimo. A resnica je, da je kakršnokoli nasilje, bodisi fizično ali verbalno, nesprejemljivo. Zato je kot žrtev ali priča vedno potrebno prositi za pomoč,  npr. starša, prijatelja, učitelja ali pa spletne družbe, kot so Tomtelefon. S tem, ko zaustaviš kakršnokoli  nasilje, pomagaš  žrtvi  in povzročitelju nasilja, ki je bil lahko tudi sam žrtev nasilja ali pa ima malo globji in osebni problem.

Na koncu pa  nam je  ga. Bernarda Jurič predstavila njeno kolesarjenje po Avstraliji, o katerem je tudi napisala knjigo – 12. 000 km GREHA. To predavanje oz. predstavitev te zelo dolge in osupljive poti je bilo nadvse fascinantno, saj prekolesariti tako razdaljo pri temperaturah med 35 in 40 stopinj Celzija, brez spremstva, brez varnosti, včasih tudi skoraj brez vode in hrane, je velik uspeh, nepredstavljiv marsikomu. Namesto da pišem, kako sem še vedno fascinirana, da je možno, kar je ga. Jurič dokazala, vas pozivam, da preberete njeno novo knjigo ali pa se ji sami pridružite na predstavitvah knjige, saj kot posameznik lahko res začutiš njeno strast do kolesarjenja in Avstralije.

Klara Lešnik, 9. a