Iztekel se je letošnji Nacionalni mesec skupnega branja. Na naši šoli smo ga obeležili z različnimi gosti in seveda z branjem. Izbrali smo si slogan »Pridi in beri z mano«. Kot uvod v naše bralne dogodke smo obiskali šolsko knjižnico, kjer smo se seznanili z bralnimi seznami, osvežili »knjižnični« bonton, gospa knjižničarka pa nas je na zabaven in duhovit način pospremila v naše razredno, dolgo branje prve knjige s seznama za domače branje.

Medse smo povabili starše, babice, nekdanje učiteljice in tako popestrili ure slovenščine.

Obiskal nas je gospod Mahmut Al Khatib, oče osmošolke Asje. Predstavil nam je arabsko kulturo, zapisal naša imena v arabščini in v tem jeziku nam je prebral tudi Aladina.

Obiskali sta nas dve babici- nekdanja učiteljica, gospa Terezija Munda, babica osmošolke Leje, ki nam je prebrala zgodbo o priklenjenem slonu, zgodbo z zelo globokim sporočilom in babica osmošolca Klemna, sicer pa vzgojiteljica v vrtcu – gospa Jerica Perkovič. Učence je s fotografijami in prijetnimi spomini vrnila v zgodnje otroštvo, prebrala pa jim je tudi pravljico s slikovnimi ponazoritvami.

Obiskala nas je mama šestošolke Neli, gospa Petra Žunko, ki nam je prebrala odlomek iz Hobita, pogovor pa je tekel predvsem v smeri kaj izbrati – knjigo ali film.

Obiskala pa nas je tudi mama šestošolke Eme, gospa Maja Kodrič Crnjakovič, profesorica španščine, ki nas je prevzela z melodičnostjo tega jezika. S sabo je prinesla različne predmete, ki simbolizirajo špansko kulturo,  naučila nas je osnovnih pogovornih fraz in šteti do deset.

Učenci 6. ,7. in 8. razreda so v šolo ves čas pridno prinašali knjige, ki so jih že prebrali, prerasli in za katere so želeli, da dobe nove lastnike. Tako smo pripravili »Tržnico branja«. Učenci gledališkega kluba so učencem prvega triletja prebrali pravljice, nato pa jih povabili na omenjeno tržnico, kjer so si učenci lahko izbrali knjigo in jo odnesli domov. Nekateri učenci so jim v podarjene knjige zapisali tudi posvetila.

Zavedamo se, da je branje zelo pomembno, zato bomo z dejavnostmi nadaljevali tudi v prihodnje. Tako bo enkrat mesečno ob  petkih potekala »Tržnica branja«, kjer si bodo učenci lahko izmenjali knjige, ure pa si bomo tudi v prihodnje popestrili s kakšnim obiskom.

Jerneja Kuraj