Učenci 3. razreda in predšolski otroci so se odpravili na tridnevni tabor v CŠOD Prvine. To je dom na samotni legi, ki se dviga na nadmorski višini 850 metrov.

Na nepozabnem doživetju smo se udeležili raznovrstnih delavnic, ki so učence in vrtčevske otroke popeljale skozi različne aspekte narave in tradicije.

Uživali smo v razgledih in se tako sprehodili do razgledne točke na Čemšeniški planini. Na poti smo spoznavali Zasavje kot regijo in se orientirali v gozdu. Postali smo raziskovalci za en dan in se preizkusili  v vlogi zoologov, botanikov, geologov in drugih znanstvenikov. V deželi Perkmandeljca in njegovih prijateljev smo spoznali rudarskega škrata Perkmandeljca. S pomočjo igre in naravnih materialov smo sprostili domišljijo ter ustvarili svojega škrata in njegovo domovanje. Na zabaven način smo  spoznali rudarske igre in se preko športne aktivnosti z njimi soočili. Prav tako smo se naučili osnov preživetja v naravi v Prvinskem bivaku. V majhnih skupinah smo iz naravnih materialov ustvarili zasilna prebivališča, kar je okrepilo znanje otrok o preživetju v naravnem okolju. Orientacijsko urjenje smo doživeli skozi dejavnost “Poišči svoj zaklad”. Vsak učenec je pripravil svojo pot do skritega zaklada, nato pa smo ga skupaj iskali v zaključnem delu ure. V večernih animacijah smo se udeležili družabnega večera ob tabornem ognju, ustvarjali filmske animacije s pomočjo aplikacije »Stop motion studio« ter se sproščali na večerni družabni plesni zabavi.

Zaradi različne starostne skupine otrok smo večino delavnic imeli ločenih, nekaj pa skupnih. Pri skupnih delavnicah so se tretješolci z navdušenjem podali v vlogo mentorjev. Tako so mlajšim otrokom pomagali pri lažjem in uspešnejšem opravljanju nalog ter doseganju zastavljenih ciljev. To sodelovanje ni le krepilo njihove medsebojne vezi, temveč tudi spodbujalo razvoj empatije.

CŠOD Prvine so tako postale prizorišče učenja ter prostor nepozabne zabave in povezovanja.

 Metka Kaiser in Katja Vodošek