V tednu od 11. do 17. novembra 2024 smo obeležili Teden slovenske hrane, ki spodbuja k
ponovnemu odkrivanju bogate tradicije domačih jedi ter koristi lokalno pridelane hrane.
Že na jedilniku smo lahko ta teden opazili slovenske jedi, ki so jih pripravljali naši predniki –
od zaseke, orehove potice, polente in mleka, bujte repe, štajerske kisle juhe, gibanice..
Vzgojiteljice vseh skupin smo se dogovorile, da bomo ta teden malo popestrile z različnimi
dejavnostmi. V ponedeljek smo se odpravili na kmetijo Pajevih v Cirkovcah, kjer smo si
ogledali in spoznali domače živali – krave, bike, teličke, konje.. in se seznanili z njihovo
oskrbo in pomenom živali v našem vsakdanjem življenju. Pogostili so nas s svežim mlekom.
V torek nas je obiskala šolska kuharica Marjetka, ki nam je predstavila svoj poklic in delo. S
pomočjo različnih velikih kuhinjskih pripomočkov nam je pokazala, kako v velikih loncih
pripravljajo hrano za vrtec in šolo. Povabila nas je tudi v kuhinjo, kjer nam je razkazala
prostore in povedala kaj je čemu namenjeno. V sredo so nas obiskale učenke iz 8. razreda
osnovne šole in otrokom po skupinah prebrale različne pravljice. Otroci so bili navdušeni nad
obiskom kar so pokazali z objemi, smehom in različnimi vprašanji. Na koncu smo skupaj tudi
zaplesali. V četrtek smo bili likovno ustvarjalni in ustvarjali čebelice. Najmlajši so
odtiskovali, večji pa so se poizkusili v izrezovanju in barvanju. Ena izmed pomembnih
aktivnosti tedna pa je Tradicionalni slovenski zajtrk, ki smo ga obeležili v petek. Pripravili
smo mize, pogrinjke, prižgali svečke in skupaj pozajtrkovali zajtrk, ki je vključeval maslo, med,
kruh, mleko in jabolko. Po zajtrku nas je v skupnem prostoru pričakala čebelica, ki nam je
prebrala pravljico in na koncu z nami zaplesala čebelji ples.

Vzgojiteljica Jasna Drevenšek