Letošnja sončna in topla jesen nas je bogato obdarila s poljskimi pridelki.
Bučna polja so se bohotila pod sončnimi žarki in kar klicala po tem, da je buče potrebno spraviti. Na OŠ Cirkovce smo se odločili, da našemu »oranžnemu« zlatu posvetimo dan- bučni dan ali Bučijado.
Tako smo zaključili projekt, ki so ga začeli lanski drugošolci, letos že tretješolci, ki so na bližnji kmetiji pomagali saditi, okopavati buče, ob vrnitvi v šolske klopi pa so jih šli tudi trebit. Ves dan je potekal v znamenju buč. V kulinaričnih delavnicah se je kuhala marmelada, pekli so se rogljički z bučnicami, kuhala se je omamna bučkina juha, nastajala so nabodala, bučkin burek, zavitek, bučni kolač, bučkin čips. O bučah se je pelo, plesalo, brale so se pravljice, v šolski avli se je pripravila razstava buč. Buče so bile predmet likovnih upodobitev, ki so jih učenci ustvarjali z akrilnimi barvami. Nastajale so likovne pesmi, pravljica, dramatizacija o učeni buči. Postale so športni rekvizit. Petošolci so obiskali tudi ekološko kmetijo Pri Omi Neži, kjer so spoznali proces pridobivanja bučnega olja. Učenci so nato svoje delo predstavili, se posladkali, z dobrotami, ki so jih pripravili, pa so presenetili tudi starše, ki so se v popoldanskih urah udeležili roditeljskega sestanka.
Jerneja Kuraj