8. februarja imamo Slovenci svoj kulturni praznik, ki obeležuje spomin na smrt našega velikega pesnika Franceta Prešerna. V njegovih pesnitvah se prepletajo osebne, narodne in splošne človeške želje ter pričakovanja, posebno pa še klic po svobodi in bratstvu vseh ljudi, ki nam prebudi občutja in razmišljanja, kaj za nas kulturni praznik pomeni.

V torek, 10. 2. 2015, smo se tudi na Osnovni šoli Cirkovce poklonili našemu pesniku. Pripravili smo pester program, tako da so lahko naši učenci od 6. do 9. razreda kar se da največ izvedeli o Francetu Prešernu in času, v katerem je živel.

Obiskala nas je gostja iz Osnovne šole Borisa Kidriča, Klavdija Murko, ki je učence popeljala v čas Prešernovega življenja, tako da so spoznali razmere, ki so takrat vladale. Pripravila je delavnico z naslovom »Kako so živeli v Prešernovem času«. Nato so si učenci v telovadnici ogledali gledališko predstavo Turjaška Rozamunda, ki so jo pripravili učenci gledališkega kluba v sodelovanju s šolsko folkloro in solo petjem. Učenci so se naučili verze iz Prešernove romance, v igro pa so bili vpleteni tudi verzi iz drugih Prešernovih pesmi. Po predstavi so se učenci priključili različnim delavnicam, ki so bile v povezavi z današnjim dnem. Izbirali so lahko med  »Prešeren v prevodih«, kjer so prebirali že v angleščino prevedene pesmi in se v prevajanju tudi sami preizkusili, slaščičarsko delavnico »Prešernove fige«, kjer so po receptu pripravljali sladico, »Gledališče pri Turjaškem hrastu«, kjer so učenci pripravili krajšo predstavo sodobnega Povodnega moža, »Od železne ceste«, kjer so učenci spoznali delovanje parnega stroja, »Ples pri Povodnem možu«, kjer so se učenci urili v plesnih sposobnostih in se naučili angleškega valčka ter »Prešeren v glasbi«, kjer so učenci uglasbili eno izmed Prešernovih pesmi. V sklepnem delu so učenci svoje delo še predstavili. Seveda smo se tudi posladkali s Prešernovimi figami. Dogajanje sta ves čas spremljala šolska France Prešeren in Primičeva Julija, ki sta učencem delila kekse s svojo podobo.

Učenci so v dnevu uživali, saj je bil zelo razgiban. Menim pa tudi, da so skozi delavnice spoznali veliko novega in to znanje jih bo vsekakor spremljalo skozi življenje, saj so do določenih spoznanj prišli sami. Naj bo takih pozitivno naravnanih dnevov čim več!

 

Nastja Bat