V ponedeljek, 13. 6., smo na OŠ Cirkovce izvedli dan dejavnosti na temo varnosti za vse učence šole. Temo so izbrali učenci sami pred nekaj leti na šolskem Otroškem parlamentu. Ker je bil takrat odziv zelo dober, tako s strani otrok kot njihovih staršev, smo letos delavnice ponovno izvedli, saj je tema vedno aktualna.

Mlajši otroci so v sodelovanju s policistoma spoznavali varnost v prometu. S skiroji so na poligonu s semaforji, prometnimi znaki in prehodom za pešce simulirali vožnjo po cestišču. Učenci 2. VIO so se preizkusili v vožnji z avtomobilčki po progi, ki je zelo spominjala na pravo cesto. Starejši učenci so gostili gospo, ki je doživela dve hujši prometni nesreči, in se od takrat lahko premika le s pomočjo invalidskega vozička. 

Šolska športna pedagoga sta v telovadnici učence naučila nekaj osnovnih položajev varnega padanja.  Iz društva Lunina vila so otroke podučili o spolni nedotakljivosti, kar je ob podatku, da ima vsak peti otrok v Sloveniji izkušnjo spolnega nadlegovanja, več kot potrebno.

Šestošolci in osmošolci so v delavnici o varni rabi spleta govorili o pasteh, ki prežijo nanje na svetovnem medmrežju. Ugotavljamo, da bo tej temi potrebno nameniti še več časa, saj so njihove slabe izkušnje s spletom kar vrele na plano. Predvsem odrasli smo se dolžni podučiti in pravočasno preprečiti razne zlorabe in nesreče.

Prijazna izvajalca delavnic iz društva Za boljši svet sta izvedla različne delavnice na temo dobrih medsebojnih odnosov za učence od 1. do 7. razreda.

Devetošolce, ki odhajajo »v svet«, sta policista podučila, kaj pomeni kazenska odgovornost, saj so že dopolnili 14 let ter jih seznanila s pastmi, ki jih lahko nudijo mestne, pa tudi vaške, ulice.

Vsem našim učencem želimo varen vsak korak in predvsem lepih doživetij, da bodo imeli na otroštvo in mladost kar se da lepe spomine.

Polona Lešnik, prof.