V torek, 6. 10., smo se učenci 1.–9. razreda udeležili delavnic na Baronovem taboru v Turnišču. Tam smo se igrali srednjeveške igre in spoznavali srednjeveške poklice.

Zjutraj smo vsi na šoli nestrpno čakali, kdaj bo prišel avtobus, vsi pa smo bili zelo veseli in polni pričakovanj, ko smo prispeli na cilj.

Tam nas je pričakal baron, nas nagovoril, povedal grajska pravila, ki smo se jih morali strogo držati, in nas razdelil v skupine, v katerih smo sodelovali na delavnicah. Naslednjo delavnico smo obiskali na znak bobnov. Krožili smo po delavnicah, tako da smo se vsi udeležili vseh. Naša skupina se je najprej igrala srednjeveške igre. Potem smo se pri perici preizkusili, kako težko je bilo prati v srednjem veku. Nato smo se napotili h gospodu, ki je iz gline izdeloval posode. V tem smo se lahko preizkusili tudi sami, vendar nam ni šlo najbolje. Pot smo nadaljevali do starega mogočnega drevesa, kjer sta nam dve kmetici pripovedovali zgodbo o žalostnem kralju. Naučili smo se tudi, kako po srednjeveško pripraviti mizo za obed. Potem smo šli k vitezu, ki nam je pokazal in povedal, kako so se v srednjem veku bojevali in mečevali. Enega izmed učencev je tudi povišal v viteza. Nato smo pri kovaču poslušali, kako so v kovačnici trdo delali. Dan se je odvijal naprej in šli smo na lokostrelstvo. Res smo imeli izredno veselje do streljanja v tarčo. Naslednja delavnica se je odvijala na travniku, kjer smo se naučili srednjeveškega plesa. Po plesu smo se ustavili še pred gradom ter opazovali izdelavo papirja in se preizkusili v lepopisju. Nazadnje smo se napotili v grad, kjer nam je gospod predaval o starih knjigah. Lahko smo si jo izdelali tudi sami.

Polni prijetnih vtisov smo se nato odpeljali nazaj v šolo. Vsem se je zdel ta dan zelo zanimiv.

Zbrali smo nekaj vtisov o obisku Baronovega tabora:

»Najbolj mi je bilo všeč pri lončarju, ker sem se lahko preizkusil v oblikovanju gline.« (Matija, 6. razred)

»Všeč mi je bilo pri vitezu in v tiskarni. Zanimiva se mi je zdela oprema, ki so jo nosili in način, kako so včasih tiskali.« (Maša, 6. razred)                                                                                                                                                                                

»Všeč mi je bila delavnica o lokostrelstvu, ker sem lahko z lokom streljal v tarče s puščicami.« (Jakob, 4. razred)

»Všeč mi je bil star vrtiljak, ker smo se na njem lahko zelo hitro vrteli. Ko sem izstopila, se mi je vrtelo.« (Špela B., 4. razred)

»Najbolj mi je bilo všeč, ko smo bili na igralih, ko smo gledali, kako gospod izdeluje glinene posode in ko smo prali perilo in jih nekako sušili. Dan mi je bil všeč, ker smo se zabavali in se tudi veliko novega naučili.« (Klara L., 5. razred)

»Najbolj všeč mi je bilo pri vitezu, saj sem to sedaj tudi jaz. Povišal me je namreč v viteza.« (Žan, 5. razred)

Kako smo se imeli, si lahko ogledate na fotografijah, na spletni strani našega šolskega glasila pa se nahaja tudi posnetek.

Nuša Korez, Sara Hrovat in Karmen Kušar, šolsko novinarstvo