Naša šola je leta 2003 pridobila nacionalni status UNESCO šole. In od takrat naprej smo člani mreže UNESCO ASP šol in vrtcev Slovenije. Vsako leto v okviru te mreže poteka srečanje UNESCO šol in vrtcev ob dnevu človekovih pravic. Letos je potekalo 16. 12. 2016, v Cankarjevem domu, pod vodstvom OŠ Ledina. Tega srečanja sva se udeležili učenki 9. razreda Sara in Špela z našo šolsko UNESCO koordinatorico Petro Žunko.

20161216_115128 20161216_13482220161216_132849

Ob 7. uri zjutraj smo se s skupaj z ostalimi predstavniki šol iz Ptujskega središča odpravile v Ljubljano. Ko smo prispele v Cankarjem dom, smo se najprej registrirale in potem počakale na pričetek dogodka, ki je bil ob 10. uri. Najprej smo si ogledali predstavo Akord za akordom, v kateri sta igrala Boštjan Gombač in Vito Weis. Zgodba govori o glasbeniku Boštjanu in prostovoljcu Vitu, ki želita skupaj ustvariti pesem, ki bi ljudi spremenila, da bi pomagali sočloveku v stiski. Po predstavi je sledil kratek program, kjer so med drugim spregovorili tudi UNESCO funkcionarji v Sloveniji. Kasneje so bile na vrsti delavnice, ponudili so nam jih kar 24. S Saro sva se udeležili dveh delavnic, katerih pa si nisva izbrali sami. V prvi delavnici smo izdelovali knjižne kazalke, v drugi pa majhna glasbila. Po delavnicah je sledil še kratek zaključni program.

To srečanje mi je bilo zelo všeč in prepričana sem, da mi bo ostal še dolgo v spominu. Najbolj sem uživala v predstavi Akord za akordom, saj je bila zabavna in pa tudi poučna. Upam, da se bom v prihodnosti lahko udeležila še kakšnega UNESCO srečanja, saj so ti zelo zabavni.

 Špela Auer, 9. razred