26. septembra smo na naši šoli obeležili Evropski dan jezikov. Z učenci smo pri pouku angleščine in slovenščine ustvarili jezikovne delavnice, kjer smo se pogovarjali o različnih jezikih in izdelali razne izdelke.

Zamisel za dan jezikov se je porodila že poleti, ko sem v dar dobila Fructalove modre stekleničke. Prva misel je bila: Message in a bottle – Sporočilo v steklenički.

Učenci so z navdušenjem odnesli stekleničke domov, jih očistili in dan jezikov se je lahko pričel.

Na stekleničke smo zapisali datum ter Znanje jezikov = modra naložba, jih okrasili in opremili s sporočilom. Prav tako smo izdelali plakata, katera smo razstavili v avli in tako vse na šoli spomnili na ta dan. Na mizico smo dali stekleničke s sporočilom, ki so si jih učenci, zaposleni in vsi obiskovalci šole lahko vzeli.

Povpraševanje je bilo tako veliko, da so v roku ene ure vse izginile. Sodelovali so učenci 7. in 8. razreda. Bil je nepozaben dan.

Šestošolci so  Evropski dan jezikov obeležili tako, da so spoznavali nemško govoreče dežele, njihove posebnosti, izdelali so njihove zastave in se naučili nemško izštevanko.

Pogovarjali so se o pomenu znanja tujih jezikov in vzporedno seveda tudi o pomenu materinščine.

Skupaj z osmošolci pa smo si ogledali jezikovno bogastvo Evrope. Spoznali smo, kaj je Evropski dan jezikov in zakaj ga praznujemo. Odločili smo se, da izdelamo zastave držav in ob vsaki zapišemo misel, napotek za življenje v jeziku, ki ji pripada.

Tako so učenci izbrali vsak svojo državo in s pomočjo spleta pogledali videz zastave. Nastale so zelo lepo izdelane zastave Nemčije, Francije, Nizozemske, Slovaške, Španije, Portugalske, Anglije in Slovenije. Ko so zastave bile narejene, smo zbrali in v različnih jezikih zapisali lepe misli ter z njimi popestrili izgled dela.

Vse skupaj pa smo zaokrožili z razstavo izdelkov na panoju ob učilnici tujih jezikov. Vabljeni k ogledu!

Jezikoslovke: Ina Kovše, Jerneja Kuraj in Petra Oblak