Tudi letos je bilo na vrtu veliko dela. Najprej spomladi obrezovanje grmičkov in dreves, kjer nam je pri grmih goji jagod ponovno pomagala ga. Jožica Vogrinec.

Nato je sledilo rahljanje zemlje, odstranjevanje suhih delov rastlih in  odstranjevanje plevela z vrta in potke. Dvignjeni gredi z jagodami smo dodali kompost s svojega kompostnega kupa, ki sproti nastaja, in je bistvo vsakega vrta. Tako zemlji vrnemo, kar ji odvzamemo.

Okrog grmov in dreves imamo okrasne grede, posajene z rastlinami, ki se med seboj ščitijo, pa tudi lepo cvetijo. Najprej narcise in hrušice. Potem bohotijo cvetovi drobnjaka, kasneje bojo boreči, ognjiči in astre. Ponosni smo na naše maline. Sadike smo dobili pri Zafošnikovih v Pleterjah, zanje pa skrbi njihova hčerka, vrtnarka Ela.

Na vrtu že nekaj let prevladujejo rože, zelišča in dišavnice. Da jih prepoznavajo vsi učenci, smo napravili napise na kamne.

Letos je prvič obrodila tudi češnja. Plodovi so sladki in zelo debeli. Prav tako pobiramo jagode. Hitro jih zmanjka za toliko ust.

Pri krožku smo v juniju tudi pekli. Vrtnarka Zoja je prinesla recept za piškotne sovice. Zelo smo se potrudili. Bile so lepe in okusne. Prehitro so zmanjkale.

Da smo pri peki uporabili tudi pridelke z vrta, smo spekli še prdomafne s fižolom, ki se sploh ne okuša. Namesto moke smo dodali pretlačen fižol. Spekli pa smo še ribezov in aronijin kolač. Posipali smo ga s sladkorjem, okrasili pa s cvetovi boreča, vse s šolskega vrta. Oba recepta je prispevala Eva iz svoje knjige o vrtnarjenju.

Ob koncu šolskega leta smo se pa sladkali s slastnimi višnjami.

Sedaj se v vrtu bohoti cvetoči rožlin. Cvetoče rastline privabijo čebele in druge opraševalce, kar je za vrt in za vse ljudi življenjskega pomena.

Vrtnarke in vodja M. Jurtela