V vrtcu Cirkovce preko celega leta naše delo bogatijo projekti z eko vsebinami, prilagojenimi posameznemu starostnemu obdobju.
V mesecu novembru smo se vzgojiteljice in otroci v okviru tematskega sklopa Zdravje v vrtcu posvetile tednu zdrave prehrane in zdravega življenjskega sloga. V vsaki skupini so otroci pripravili obrok ali napitek iz ekoloških živil.
V skupini Lunice smo se odločili, da si popestrimo sadno malico in si pripravimo sadni smoothie iz bio sadja. V sodelovanju s šolsko kuhinjo smo naročili različne vrste sadja ter mleko in jogurte. Nekaj otrok je že poznalo smoothije. Sadje smo najprej poimenovali in ga nato skupaj pripravili. Z velikim zanimanjem so opazovali mešanje sadja v mešalniku. Ugotovili smo, da poleg mleka ali jogurta, lahko sadje zmešamo tudi z vodo.
V skupini Zvezdice so si pripravili čajanko. Kuhali so čaj iz domačih zelišč in kamilic. Otroci so aktivno sodelovali pri pripravi. Najprej so poduhali zelišča in poskušali ugotoviti, katera so. Nato so zavreli vodo in dodali zelišča – meliso, meto, žajbelj in kamilice. Vanj so dodali še limono in med. Otroci so čaj popili z velikim veseljem, saj so si ga pripravili sami.
V skupini Mavrice so otroci že starejši.  Želeli so se  preizkusiti v pripravi peke kruha iz pirine bio moke. Spoznali so vse sestavine in sam postopek peke kruha.  Zavihali so rokave in pričeli s pripravo. Opazovali so, kako je narasel kvas in poskrbel, da se v testu naredijo manjše luknjice. Pomagali so združiti vse sestavine, da so dobili testo. Nato je vsak otrok gnetel svoje testo. Postali so mali pekovski pomočniki vzgojiteljic. Kepo testa so odnesli v kuhinjo, kjer so ga kuharice spekle v električni pečici. Iz te kepe je nastal rahel kruhek.
V skupini Kometi so se vzgojiteljice in otroci odločili za peko okusne rolade iz bio bučnih semen. Skupaj so pripravili vse potrebne sestavine. Otroci so sodelovali pri tehtanju sestavin, nato so pripravili zmes. Ob tem so spoznavali sestavine in pripomočke, ter se seznanjali s postopkom in higieno pri peki. Pripravljeno zmes so spekle kuharice v kuhinji. Pečeno testo so še vroče, skupaj s papirjem za peko, zavili v rolado. Ko se je ohladila, so ji odstranili papir za peko in biskvit namazali s kislo smetano in zavili v rolado. Komaj so čakali, da jo poskusijo.

Andreja Perger, vzg.